Karaman Gezi Rehberi
1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Karaman Gezi Rehberi

Köklü tarihi geçmişi, günümüze kadar ulaşan kültürel mirasları ve coğrafi konum itibariyle sahip olduğu doğal güzellikleri ile Karaman her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisini çekiyor. Her adımıyla ziyaretçilerini büyüleyen bu şehir için hazırladığımız Karaman gezi rehberi yazımızı inceleyebilir ve tatil için kendinize yeni bir durak daha oluşturabilirsiniz.

Karaman Hakkında

Tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile yörük memleketi olarak bilinen Karaman'da kendiniz ve sevdikleriniz için bir kültür turuna katılabilir ya da Akdeniz tatiliniz sırasında güzel bir durak olarak keşfe çıkabilirsiniz. Tarihi M. Ö. 8000'lere kadar dayanan Karaman'da binlerce yılın mirası olan kültürlere dair izler bulabilirsiniz.

İlkçağ uygarlıkları arasında bulunan Hititler, Frigler ve Lidyalılara kadar uzanan geçmişiyle Karaman tarihi , Anadolu Selçuklu Devleti ile çağdaş bir devlet olan Karamanoğlu Beyliği için de bir merkez konumunda olduğu kayıtlara geçiyor.

Yunus Emre, Mevlana ve Şeyh Edebali gibi birçok ünlü Osmanlı isminin şehri olduğu bilinen Karaman aynı zamanda Atatürk'ün silah arkadaşı olarak Türk tarihinde adından sıkça bahsedilen Kazım Karabekir'in de memleketi olarak biliniyor. Karaman turizm alternatifleri açısından kültürel turizmin yanı sıra yeraltı güzellikleri ve doğa harikaları ile dikkatleri üzerine topluyor.

Şehir aynı zamanda inanç turizmi için de sıklıkla ziyaret ediliyor. Tarihte adından Larende olarak bahsedilen Karaman için Evliya Çelebi, Katip Çelebi gibi ünlü Osmanlı coğrafyacılarının eserlerinde de bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Karaman hangi bölgede diye soracak olursanız, coğrafi konum olarak İç Anadolu Bölgesi'nde kendisine yer edinen şehir, 3.

806 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Kapladığı alan içerisinde bir çok doğal güzelliği de sınırlarında bulunduran Karaman, mağaraları, vadileri ve birçok yeraltı şehirleri ile doğa turizmcileri açısından dikkat çekiyor. Elma ve koyunu ile meşhur olan Karaman'ın tarihi dokusu itibariyle de barındırdığı birçok kültürel mirası görmeden dönmek tatilinizi eksik bırakabilir.

Bu miraslar arasında en sık ziyaret edilen yer olan Yunus Emre'nin mezarını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tatilinizi şehrin mistik havası ile bir araya getirebilirsiniz. Ayrıca Karaman'ın en bilinen yerlerinden biri olan ve şehrin sembolü haline gelen Karaman Kalesi 'nden şehir manzarasını mutlaka seyretmelisiniz.

Karasal iklim özellikleri itibariyle iç bölgelerde yetişen Karaman elmasını dalından toplamayı unutmadan, Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde de zeytin ağacının enfes kokusunu koklamadan yolculuğunuzu tamamlamamalısınız.

Karaman Harita ve Yol Tarifi

Karaman nerede diye soracak olursanız, konum itibari ile İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde olan ancak Akdeniz Bölgesi güzergahı içerisinde bir transit geçiş noktası olarak karşımıza çıkıyor. Karaman'a ulaşabilmek için demir yolu ya da kara yolu seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Şahsi aracınız varsa tercihinizi kendi aracınızdan yana kullanabilir ya da dilerseniz hemen her otobüs firmasının sefer düzenlediği Karaman'a otobüs yolculuğu yapmak isteyebilirsiniz. Coğrafi anlamda Karaman harita konumu itibariyle İstanbul'dan yaklaşık 821 km olan mesafe, İzmir'den 671 km, Ankara'dan ise 373 km olarak belirtiliyor.

Her gün düzenlenen seferleri ile Konya-Karaman arası sefer düzenleyen Toros Ekspresi seçenekleri ile Karaman'a yolcu olabilir ve bu tarihi şehrin tüm dokusunu keşfedebilirsiniz. Ya da dilerseniz TCDD'nin büyük şehirlerden Konya'ya düzenlenen hızlı tren seferlerini kullanarak mesafe ve süre tasarrufu edebilir ve sonrasında Toros Ekspresi'ni tercih edebilirsiniz.

Kolay ulaşım yönünden dikkat çeken Karaman tatiliniz için, Karaman'a nasıl gidilir sorusu en son sormanız gereken sorular arasında bulunuyor. İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde bulunan ve Akdeniz Bölgesi ile bağlantı kuran bu şehir için, akıllı telefon uygulamalarından Karaman yol tarifi bilgileri ile rahat bir ulaşım sağlayabilirsiniz.

Karaman Hava Durumu ve İklimi

Şehrin büyük bir bölümünün İç Anadolu Bölgesi'nde konumlanması dolayısı ile, Karaman'da genel olarak İç Anadolu iklim özellikler görülür.

Şehrin batı ve güneyinde Toros Dağları'nın uzanmasından dolayı da şehrin bu bölgelerinde, İç Anadolu'nun yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı olan ikliminden ziyade; yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi özellikleri görülür.

Karaman hava durumu bakımından incelendiğinde yağış genelde ilkbahar ve kış aylarında yağmur ve kar şeklinde görülür. Karaman'da ağır basan karasal iklim özellikleri nedeniyle genel topraklarının büyük bir bölümü bitki örtüsü bakımından bozkır ile kaplıdır. Dolayısıyla topraklarının büyük bir bölümü çayırlık ve mera olarak karşımıza çıkar.

Akdeniz iklimi görülen bölgelerinde de bitki örtüsünün büyük bir bölümünü maki bitki örtüsü ile kaplı olan ormanlar oluşturur. Güneyinde Antalya ve Mersin bulunan şehrin iklimi, Toros Dağları'nın uzanış biçimi ile bu bölgelerden ayrılır ve küçük bir bölümünde Akdeniz iklim özellikleri görülür.

Her iklim tipinin de özelliklerinin görüldüğü bu tarihi kenti ziyaret etmek için kendi mevsiminize karar verebilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Karaman Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Karaman'ın Neyi Meşhur

Tarihi itibariyle köklü bir tarihe sahip olan şehirde Karaman neyi meşhur diye soracak olursanız liste biraz uzun görünüyor. Öncelikle yemek kültürü çok gelişmiş bir şehir olarak karşımıza çıkan Karaman'da yediğiniz yöresel lezzetlerle listelerinize yenilerini ekleyebilirsiniz. Şehrin restoranlarında yiyebileceğiniz bu tatları evlerinizde misafirleriniz için de görmek isteyeceksiniz. Arabaşı çorbası, cibe dolması, sütlü köfte, cevizli bandırma, üzüm helvası gibi lezzetleri yemeden Karaman'ı terk etmemeyi düşünebilirsiniz. Yörük halkların en büyük merkezlerinden biri olarak bilinen Ermenek Vadisi'ni mutlaka ziyaret etmeli ve dokuma ürünleri ile ünlü olan bu beldede kendiniz ve sevdikleriniz için hediyeler almalısınız. Ayrıca bölgenin tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar ulaşmış olan otantik kasabası Taşkale'yi mutlaka ziyaret etmeli ve el sanatları ile ünlü olan bu beldede dokuma halı ve kilim modellerini incelemelisiniz. Doğal güzellikleri açısından da dikkat çeken Karaman'da Türkiye'nin üçüncü büyük yeraltı su mağarası olan İncesu Mağarası'nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca dünyanın en büyük yeraltı suyu haznesine sahip olan Meraspolis Mağarası'nı da mutlaka listenize eklemelisiniz.

Karaman'ın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Karaman'da gezilecek yerlerden bazıları şu şekilde sıralanıyor: Ülkemizin ünlü tasavvuf şairi Yunus Emre'nin mezarı, ünlü tasavvufi düşünür Mevlana'nın annesinin mezarı olan Mümine Hatun Cami, tertemiz havasıyla yörük kenti olarak bilinen Ermenek Vadisi ve binlerce yıllık tarihi dokusu bozulmadan tüm doğallığı ile misafirlerini ağırlayan Taşkale ilçesi. Karaman haritası birçok doğa hareketinin mucizesi ile oluştuğundan bölgedeki yeraltı şehirlerini, mağaraları, yaylaları ve vadileri mutlaka görmelisiniz. İncesu Mağarası, Meraspolis Mağarası, Zeyve Pazarı gibi doğal güzellikleri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Karaman'a Ne Zaman Gidilir?

Bulunduğu konum ve şehri şekillendiren coğrafi özelliklerle birlikte Karaman'da iki farkı iklim çeşidini hissedebilirsiniz. Karasal iklim ve Akdeniz ikliminin birleşimi ile oluşan bu bölgenin tipik özelliklerine göre en uygun mevsimler ilkbahar ve sonbahar ayları gibi görünüyor. Karaman hava verileri incelendiğinde ilde en yüksek sıcaklıklar temmuz ve ağustos aylarında görülürken, en soğuk aylar ise ocak ve şubat ayları olarak ölçülüyor. Bu veriler doğrultusunda ziyaret etmek için bahar aylarını tercih edebilir ve ılık bir havada tatilinizi tamamlayabilirsiniz.

Karaman'da Nerede Kalınır?

Bölgede bulunan diğer iller gibi Karaman'ın da ticaret, kültür ve sanat şehri olması itibariyle, şehir merkezinde birçok misafiri ağırlayabilecek konaklama çeşidi bulabilirsiniz. Şehrin merkezinde bulunan beş yıldızlı ve uygun Karaman otellerini tercih edebilir, ailenizle ev sıcaklığında bir tatil geçirebilirsiniz. Bölgenin tarihi dokusu içerisinde korunmuş olan otantik butik otelleri tercih edebilir ve şehrin mistik havası içerisinde bir tatil geçirebilirsiniz. Geniş aileler ve kalabalık arkadaş grupları için daha uygun fiyatlar sunan pansiyon ve apart otelleri de şehrin merkezinde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Karaman'da Alışveriş Nerede Yapılır?

İç Anadolu topraklarının meşhur el işçiliği ile işlenmiş el sanatı ürünleri olan yazmaları, nakışları ve ağaç oyma işçiliği gibi çeşitli üretimlerini Karaman merkez çarşılarında sıklıkla görebilirsiniz. Şehirde bulunan alışveriş merkezlerinde günlük ihtiyaçlarınızı karşılarken, semt pazarlarında bölgeye özgü eşyaları satın alabilirsiniz. Şehrin beldelerini ziyaret edebilirseniz Taşkale merkezden tarihi işlemeler satın alabilir, Ermenek'te dokuma halı ve kilim bulabilir ve dünyanın en kaliteli peynirleri arasında gösterilen Dilve Peyniri'ni Dilve Obruğu yakınlarında bulabilirsiniz. İlkbahar aylarında düzenlenen festival ve aktiviteler ile hem eğlenebilir hem de yöresel ürünleri satın alabilirsiniz.

Karaman Alt Bölgeleri

Ermenek Otelleri
Daha fazla gör