Toros Dağları
Toros Dağları - Görsel 1
Toros Dağları - Görsel 2
Toros Dağları - Görsel 3
Toros Dağları - Görsel 4
5 Fotoğraf
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Toros Dağları Hakkında

Toros Dağları, Akdeniz kıyılarına paralel bir şekilde uzanır. Bir diğer adı da Toroslar olarak bilinir. İçerisinde birçok sıradağı barındıran bir dağ zinciridir diyebiliriz. Toroslar hayranlık uyandıran bir uzunluğu sahip. Toros Dağları, Teke Yarımadası’ndan başlayan ve Suriye sınırına kadar uzanan bir sıradağlar olarak karşımıza çıkıyor. Akdeniz kıyılarına paralel bir şekilde ilerleyen ve birden fazla kenti dolaşan bu sıradağlar yaklaşık iki bin kilometrelik bir uzunluğa sahip. Toros Dağları, uzunluğu kadar içerisinde barındırdığı canlılar ve bitkiler bakımından da oldukça önemli. Farklı türden bitkilere ve birçok farklı hayvana ev sahipliği yapmakta. Heybetiyle dikkat çeken bu dağlar Batı, Orta ve Güneydoğu Toroslar olmak üzere üç bölüme ayrılıyor:

  • Batı’da Bey Dağları, Akdağlar, Katrancık Dağı, Geyik Dağları yer alıyor.
  • Orta Toroslar’da Bolkar Dağları, Akçalı Dağları, Aladağlar, Tahtalı Dağları bulunuyor.
  • Güneydoğu kısmında ise Malatya Dağları, Maden Dağları, Bitlis Dağları, Nurhak Dağları, Genç Dağları yer alıyor.

Bu sıradağlar oldukça fazla alana yayılıyor. Gezmek ve keşfetmek isteyenler için birden fazla nokta bulunuyor. Nereden başlayacağını bilmeyenler için Toros Dağları yol tarifi almak faydalı olabilir. İyi bir gezi planı ile tamamı zor olsa da planlı bir şekilde bir bölümü gezilebilir.

Toros Dağları’ndaki Önemli Yerler

Toros Dağları heybetli yapısı ve doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan bir yapıya sahip. Özellikle doğa sevenlerin karış karış gezmek ve sahip olduğu her şeyi görmek için can attığı bu sıradağlar, yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Toros Dağları nerede diye sorduğunuzda, kapsadığı alanı düşününce bu sorunun cevabı oldukça uzun olabilir. Toroslar saklı kalmış bir cennet misali içinde bir sürü güzellik barındırmakta. Eşsiz güzellikte yerleri doğasıyla bir bütün olarak ve bunları koruyarak bizlere sunmakta. Toroslar’da mutlaka gezip görülmesi gereken yerlere değinmek istiyoruz. Üç bölgenin de kendi içinde farklı özel yerleri mevcut. Sıradağların aynı zamanda başlangıç noktası da olan Batı Toroslar’da; 

  • Altınbeşik Mağarası,
  • Yedi Kaza Yaylaları,
  • Molla Deliği Mağarası,
  • Eynif Ovası ve
  • Ormana Köyü 

bulunuyor. Sıradağların ikinci bölgesi olan Orta Toroslar’da; 

  • Yedigöller,
  • Çetmi Şelalesi,
  • Çinili Göl,
  • Gürleyen Kanyon,
  • Emli Vadisi 

bulunuyor. Ayrıca Melas Kervan Yolu hem Batı Toroslar hem de Orta Toroslar’da yer alıyor. Tüm bu önemli noktaları daha detaylı bir şekilde keşfetmek isterseniz Toros Dağları’nda Görülmesi Gereken 11 Keşif Noktası rehberini inceleyebilirsiniz. 

Toros Dağları’nın Özellikleri

Toros Dağları özellikleri sıralandığında akla ilk gelen hiç şüphesiz 2000 km uzunluğunda sıradağlardan oluşması olur. Birçok noktayı birbirine bağlayan bu dağ zincirinin en yüksek noktası yaklaşık olarak 4000 metrelik yükseklikte olan Demirkazık bölgesidir diyebiliriz. Bu bölge halk arasında Aladağlar ismiyle de anılır. Akdeniz’de başlayan sıradağlar Doğu Anadolu’ya kadar uzanan topraklarla birden fazla ili ve bölgeyi birbirine bağlar. Ülkenin en önemli ve akla ilk gelen sıradağları denilebilir. Birbiriyle aynı özellikleri taşıyan bu sıradağlar ve aralarında bulunan  vadiler Toros Dağları’nı oluşturur. Yapılan araştırmalara göre Toros Dağları’nın, üçüncü jeolojik dönemde meydana gelen alp orojenezlerle oluştuğu bilgisine ulaşılıyor. Bu etkiyle şiddetli bir şekilde meydana gelen kıvrılma hareketleri dağların oluşumunu sağlıyor. Toroslar’ın başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar ilerlerken geniş yaylar çizerek devam ettiği görülür. Toros Dağları yorum detaylarına bakıldığında mutlaka gidilmesi ve özellikle önemli noktalarının gezilmesi gereken bir yer olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz. Torosların heybetini ve eşsiz güzelliğini herkesin deneyimlemesi gerektiği düşünülür. Daha fazla yer keşfetmek isterseniz Antalya Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar sayfasını inceleyebilirsiniz. 

Yorum / Değerlendirme

Toros Dağları
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?

Konum

Haritada gör