Gökçeada Gezi Rehberi
Gökçeada Gezi Rehberi - Görsel 1
Gökçeada Gezi Rehberi - Görsel 2
Gökçeada Gezi Rehberi - Görsel 3
4 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Gökçeada Gezi Rehberi

Doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi mirası ile Marmara'nın dikkat çeken şehirlerinden biri olan Gökçeada, ülkemizde deniz turizmi açısından oldukça sık tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. Gökçeada, sakin ve huzurlu yaşam alanları ile bölgeye gelen ziyaretçilere dingin bir tatil vadediyor.

Sakin, huzurlu ve unutulmaz bir tatil geçirmek isterseniz hazırladığımız Gökçeada gezi rehberi yazısını inceleyebilir ve keyifli bir tatilin kapılarını aralayabilirsiniz.

Gökçeada Hakkında

Gökçeada hangi bölgede sorusu, bölgeyi ziyaret etmeden önce merak konusu olan sorulardan birisi oluyor. Gökçeada, Ege Denizi kıyısında yer alıyor ve Çanakkale ili sınırları içerisinde bulunuyor. Bu sebeple, Gökçeada Marmara Bölgesi'nde yer alıyor diyebiliriz. Gökçeada'nın yüzölçümü 286 kilometrekare olarak hesaplanıyor. Bölge, Türkiye'nin en büyük adası olma özelliği göstererek dikkat çekiyor.

95 km kıyı şeridi ile Gökçeada, ziyaretçilerine unutulmaz bir deniz tatili fırsatı sunuyor. Gökçeada tarihi ise bu doğal güzelliklerinden dolayı oldukça eskiye dayanıyor. Yıllar içinde birbirinden farklı pek çok eski uygarlığa ev sahipliği yapıyor. Bölgede günümüzde halen eski uygarlıkların izlerine rastlamak mümkün oluyor.

Antik Yunan döneminde İmroz ismiyle anılan adanın adı 1970 yılında değiştiriliyor. İmroz kelimesinin ise Yüce Ana Tanrıça anlamına geldiği tahmin ediliyor. Adanın adına mitolojilerde de rastlamak mümkün. Gökçeada'nın deniz tanrısı olan Poseidon'un adası olduğu, önemli kaynaklarda yer alıyor. Böylelikle bölgede farklı kültürlerin birbirleriyle iç içe yaşam sürdürdüğü anlaşılıyor.

Birbirinden çok farklı kültürlerin izleri adada hala ilk günkü gibi korunuyor. Ada coğrafi olarak oldukça engebeli bir lokasyonda bulunuyor. Bu sebeplerden dolayı Gökçeada turizmkonusunda öne çıkarak, oldukça gelişmiş bölgeler arasına girmeyi başarıyor. Ada özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı olmak üzere binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

Adanın geçim kaynaklarının başında yapılan bağcılık ve şarapçılık geliyor. Adada üretilen şarapçılık eski Rum kültürünün bir parçası sayılıyor. Adada volkanik küllerin yoğun olması sebebiyle adada su altı mağaraları gibi jeolojik yapılar oldukça fazla sayıda bulunuyor. Ayrıca yer altı sularının çok sayıda olması sebebiyle pek çok çeşme bulunuyor.

Bölgenin ekonomisini genellikle yazın turizm potansiyeli belirliyor. Fakat halkın çoğu tarım faaliyetleri ile geçimini sağlıyor. Adada zeytinlik alanlar oldukça geniş yer kaplıyor. Hatta Gökçeada'nın tam bir zeytin cenneti olduğu söyleniyor.

Gökçeada Harita ve Yol Tarifi

Gökçeada'ya nasıl gidilir sorusu bölgeyi ziyaret etmek isteyen her ziyaretçi için merak konusu oluyor. Gökçeada'ya ulaşım oldukça kolay ve rahat şekilde sağlanıyor. Gökçeada nerede sorusuna ise basitçe Ege Denizi'nde bulunan bir ada yanıtı verilebilir. Gökçeada'ya deniz yolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Deniz ulaşımı sırasında arabalı feribotlar ve deniz otobüsleri kullanılıyor.

Araçla gelen kişiler adaya arabalı feribotu kullanarak ulaşıyor. Adaya yaya gelen kişilerin ise Çanakkale üzerinden deniz otobüsüne binerek adaya ulaşmaları mümkün oluyor. Akıllı cihazlarınızdan Gökçeada yol tarifi alarak alternatif rotaları öğrenebilir; huzurlu bir tatil serüvenine yolculuk edebilirsiniz.

İzmir, Ankara ya da Bursa üzerinden adaya ulaşım ise öncelikle Trakya bölgesinden geçmekle mümkün oluyor. Trakya tarafına geçmek için üç seçenek bulunuyor. Bu seçenekler ise; Lapseki-Gelibolu seferleri, Çanakkale-Eceabat seferleri ve Çanakkale-Kilitbahir seferleri olarak sıralanıyor. Adaya sefer düzenleyen az sayıda firma bulunuyor.

Eğer toplu taşıma araçlarını kullanmak istiyorsanız bu firmaların seferlerini takip etmeniz size fayda sağlıyor. Kış döneminde ne yazık ki otobüsler adaya uğramıyor. Kış döneminde adayı ziyaret etmek isteyenler ise Kabatepe minibüsünü kullanarak adaya ulaşabiliyor. Gökçeada harita basımlarından edinerek ulaşımınızı kendi konforunuza göre ayarlayabilirsiniz.

Gökçeada Hava Durumu ve İklimi

Gökçeada hava şartları, bölgenin sahip olduğu iklim koşullarından dolayı genellikle ziyarete elverişli seviyelerde oluyor. Bölgenin güney sahillerinde daha çok Akdeniz iklimi gözleniyor. Adada yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Adanın kuzey sahillerinde ise Marmara iklimi etkisini gösteriyor. Adada kar ve don pek fazla görünmüyor.

Adada rüzgarlı gün sayısı oldukça fazla yaşanıyor. Adaya hakim olan rüzgar türü ise poyraz. Senenin neredeyse 300 günü rüzgarlı yaşanıyor. Adada ortalama sıcaklık kış aylarında 7, yaz aylarında ise 25 derece olarak ölçülüyor. Ada olmasına rağmen Gökçeada düşük nem oranına sahip bölgeler arasında yer alıyor.

Yaz aylarında sıcaklık ne kadar yüksek olursa olsun Gökçeada hava durumu tatilcileri bunaltmıyor. Rüzgarın bu denli yoğun olduğu adada her ne olursa olsun rüzgardan etkilenmeyen sakin bir koy bulunabiliyor.

Eğer rüzgar kuzey yönünden esiyor ise denize girmek için güney yönündeki koyları, güney yönünden esiyor ise kuzey yönündeki koyları tercih etmek ziyaretçiler için avantaj sağlıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Gökçeada Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gökçeada'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Gökçeada'ya gelmişken hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hediye almak isteyebilirsiniz. gezilecek yerler içinde bulunan çarşılardan ve merkeze yakın alışveriş merkezlerinden dilediğiniz her şeye ulaşabilirsiniz. Ada içinde bulunan noktalardan; organik peynir, salça, reçel, tarhana gibi ürünleri rahatlıkla satın alabilirsiniz. Dibek kahvesi ve efibadem kurabiyelerini de dönmeden önce satın alabilirsiniz. Kaleköy'de yer alan İmroza sabun atölyelerine uğrayarak İmroza sabunlarından satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Gökçeada'nın Gece Hayatı Nasıldır?

Çeşitli aktiviteler ile dolu alan Gökçeada gece hayatı, yerli ve yabancı turistlerin memnun kaldığı eğlenceler arasında bulunuyor. Gece ve gündüz açık olan barlarda ve meyhanelerde hem yöresel lezzetleri deneyebilir hem de müzik dinleyebilirsiniz. Bölgenin meşhur Avlu Şarapevi'nde tadım yapabilir, sevdiklerinizle beraber unutulmaz anlar yaşayarak anılar biriktirebilirsiniz. Uzun akşam sohbetleri ile adanın huzuru içinde vakit geçirerek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Gökçeada'da Nerede Kalınır?

Gökçeada konaklama seçenekleri açısından oldukça fazla alternatife sahip bir bölge olarak öne çıkıyor. Bölgede bulunan oteller, her zevke ve bütçeye uygun seçenekler sunuyor. Beş yıldızlı otellerden pansiyon ve butiklere kadar farklı konaklama seçenekleri adada mevcut. Ayrıca Gökçeada haritası üzerinden araştırma yaparak eşsiz manzaralara sahip kamp alanlarında da konaklama yapabilirsiniz. Kendinize ait çadırınız olmasa bile bölgede bulunan alanlardan çadır edinerek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Gökçeada'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Gökçeada eski kültürü ve doğal mirasları ile oldukça sakin bir tatil beldesi oluyor. Adayı ziyaretiniz sırasında birbirinden güzel Rum köylerini de ziyaret edebilirsiniz. Burada yiyeceğiniz Rum yemekleri tatilinizi daha da eşsiz kılıyor. Tepeköy Çınaraltı, eşsiz manzarası ile ziyaretçilerine yüksek seyir zevki sunuyor. Gökçeada turizm faaliyetleri sayesinde bölge, ziyaretçilerine çeşitli eğlenceler sunuyor. Burada tatil planlamak isterseniz denizin keyfini çıkarmak için Aydıncık Plajı'nı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca plajda düzenlenen su sporlarına katılabilir, farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Yıldız Koyu'nu, Laz Koyu'nu ve Sualtı Milli parkını da listenize ekleyebilirsiniz.

Gökçeada'nın Neyi Meşhur?

Ülkemizin önemli turizm noktalarından biri olan Gökçeada, aynı zamanda tarım arazileri ile de adından sıklıkla söz ettiriyor. Ayrıca ada olmasından kaynaklı harika deniz mahsullerine de ev sahipliği yapıyor. Hal böyle olunca Gökçeada'nın neyi meşhur sorusu akıllarda yer ediyor. Bölgenin özellikle yabani otları ve zeytinyağlıları, daha sonra da ahtapot, kalamar, ıstakoz, karides gibi lezzetleri ilgi görüyor. Ayrıca adanın mutfağında yengeç ve deniz kestanesi dikkat çeken ürünler arasında yer alıyor. Kılıçbalığı, adaya özgü bir tarifle çok değişik bir şekilde pişiriliyor. Ayrıca dibek kahvesi ve sakızlı muhallebi de adaya gidildiğinde muhakkak denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Ege mutfağının zengin tatlarından oluşan lezzetler, yörenin kültürünü daha yakından tanımanızı sağlıyor. Halkın büyük emekleri ve çabaları ile elde edilen ürünler, günün her öğününde kullanılabiliyor. Özellikle el yapımı zeytinler hem meze hem de kahvaltıda sıkça tüketiliyor. Doğal reçelleri ise yine el emekleri ile açılan ekmeklerin içinde ve tatlılarda kullanılıyor. Ayrıca bu lezzetlere her sokak başında ve çeşitli restoranlar içinde denk gelebilirsiniz.